Sijoittamista ja budjettilaskentaa

Tiedätö tunteen, kun loppukuussa joudut kituuttelemaan ja syömään puuroa, 
koska killinkiäkään ei ole jäljellä?

Minä tiedän ja huvittavinta on se ettei minun tarvitsisi! Hoidin sisaruksiani, kun vanhempani kävivät sijoittamis kurssilla. Heidän innostuksestaan päätin itsekin katsoa verkkokursseja rahan käyttämisestä ja sijoittamisesta, ja voi sitä intoa mikä syttyikään. Tajusin, että meilläkin voisi olla rahaa sijoitettavaksi, eikä silti tarvisi kituuttaa. 

Mihin ne rahat sitten katoavat? 

Meille rahat tulee n. viidessä erässä kuukaudessa, mikä tarkoittaa sitä, että kun joka erästä käyttää parikymppiä johonkin turhaan, rahaa meneekin kuukaudessa satanen. Pahin ongelma on kuitenkin suunnittelemattomuus. Maksat alkukuun laskut ja katsot, että oho meillä on parisataa ylimääräistä. Kulutat ne koska ne on yksinkertaisesti pakko polttaa tililtä. Mitäs sitten kun postista tuleekin loppukuulle vielä lasku. Siinä sitten ruokitaan itseään kaurapuurolla ja manataan omaa typeryyttä.

Tässä pari vinkkiä rahan säästämiseen:

1. Tee kaikille tarpeille omat tilinsä. 

Käyttötili 
Tämä on käyttötilisi jolla säilytät ruokaan ja taloustarvikkeisiin menevät rahat.

Puskuri 
Tälle tilille säästät 2-6kk menoja vastaava summan rahaa yllättävän tilanteen varalle.

Säästötili
Näitä voi olla vaikka kuinka monta. Matkaa, lapsen ajokorttia tai vaikka sijoittamista varten.

Laskutili 
Tänne laitetaan tulevia laskuja vastaava summa.

Lainanlyhennystili
Jos sinulla on lainaa, voit siirtää tänne rahaa valmiiksi seuraavaa lyhennystä varten.

Voit tehdä tilejä niin paljon kuin haluat, mutta vähintään kaksi tiliä on tarpeen. Yhdellä tilillä säästäminen on erittäin vaikeaa.

2. Tee budjettilaskentaa.

Netistä löytyy maksullisia ohjelmia tai voit tehdä oman taulukon excelissä. Voit myös kirjoittaa ihan ruutuvihkoon. Itse olen kirjoittanut vihkoon ja tehnyt oman taulukon tietokoneelle. Testaappa laskea kaikki tulot ja menot yhteen ja katsoa paljon pitäisi jäädä yli. Saatat yllättyä positiivisesti. 

Omaan vihkoon merkkaan päivämäärineen tulot ja menot. Vihkoon myös merkkaan milloin siirrän minkäkin summan, millekkin tilille. Minulla on siis selkeät ohjeet miten toimia ja käyttötilille jää vain se summa jonka saan käyttää.

3. Kun saat rahat, lajittele ne heti oikeille tileille. 

Tässä auttaa edellä mainittu budjettilaskenta.

4, Sijoita ylimääräinen raha.

Vaikka tämä onkin lista rahan säästämisestä, olen sitä mieltä, että vuosien säästäminen pankkitilille on turhaa. Entä sitten kun tulee inflaatio, euron arvo tippuu ja leipä maksaa tonnin. Silloin ei useamman tuhannenkaan euron säästöt tunnu missään. Yksi todella hyvä ja helppo sijoituskohde on fyysinen kulta. Sen arvo heittelee vähän ja pitkällä tähtäimellä, sen arvo on paljon varmempi, kuin euron. Kulta on hyvä sijoituskohde rahan "säilömiseen", ei tuottamiseen.

Arvo-osake sijoittamisella voit tienata esim. 10 prosentin vuosituotolla. Aiemmin puhuin tuosta miljoonasta ja jos sijoitat 300 e/kk 35 vuotta niin hupsista keikkaa, MILJOONA kasassa! Siinä kivat eläkerahat sinulle. Itse odotan innolla, että rahaa alkaa jäämään joka kuukausi sijoittamista varten. Voit laskea korkoa korolle laskurilla, paljon tienata.

Rahankäyttöstä ja sijoittamisesta löytyy todella hyviä kursseja täältä. Lupaan, että näiden kurssien jälkeen olet täpinöissäsi!

Paras paikka arvo-osake salkun keräämiseen on Nordnet. Myös pankeilla on tarjolla omia rahastoja, mutta pankki vetää kolmasosan tuotosta välistä. Haluatko lohkaista miljoonastasi pankille 300 000e?

Myös asuntosijoittaminen on hyvä bisnes. Tästä minulla ei kuitenkaan paljoa tietoa, kun tässä vielä opettelen.





Tässä oli tälläinen tylsä vakavampi postaus. 
Seuraavalla kerralla sitten jotain kevytkenkäisempää ;)

Xoxo,
Jenna

sisältää kaupallisia linkkejä

Kommentit

Suositut tekstit